Wednesday, June 29, 2011

Again...A Reference On Nasi Lemak

Nasi Lemak, Malaysia Common Dish

rate or flag this page
Nasi Lemak is a Malay word which means "rice in cream". This dish obtained its' name from the cooking method whereby the rice is soaked in coconut milk and steamed with knotted screwpine (also known as "pandan") leaves to bring out the wonderful fragrance.
serve on the plate nasi lemak
Nasi Lemak is a common dish which can be found in Malaysia, Brunei, Singapore, Riau Island and Southern Thailand. 
It usually comes along with slices of cucumber, fried archovies (known as 'ikan bilis' locally), roasted peanuts, hard boiled egg or fried egg, spicy sauce (known as 'sambal') and sometimes with a side dish such as fried chicken or fried fish.
Nasi lemak can be eaten anytime of the day but most people have it duringbreakfast, It is a heavy breakfast for small eaters. Some restaurants serve it on plate while others such as hawkers or road side stalls, packed them in banana leaf for convenience and add further fragrance to this delicacy. 
banana leaf nasi lemak

Nasib Baik Aku Jawa...


Melayu Bukan Tak Pandai Berniaga…Tapi

Di Malaysia memang masyarakat cina yang menguasai ekonomi negara.  Kebanyakan kedai atau pun entiti perniagaan dimiliki oleh bangsa mereka walaupun majoriti penduduk negara kita ialah melayu.  Tapi saya tak kisah tentang itu kerana sebagai negara yang bebas, kita berpeluang untuk berniaga atau pun apa jua aktiviti yang boleh menghasilkan duit selagi tidak bertentangan dengan undang-undang mahupun hukum agama masing-masing.  Duit kan penting untuk hidup kat dunia ni.  Kalau takde duit macam mana nak teruskan kelangsungan hidup sebab rezeki tak akan datang bergolek kalau tak dicari.  Namun, pelanggan juga punyai hak untuk membeli pada sesiapa yang mereka sukai.
image
Pada masa yang sama, orang melayu turut berniaga memeriahkan lagi dunia bisnes di Malaysia.  Saya kagum dengan kesungguhan sesetengah peniaga melayu yang cuba bersaing dengan bangsa lain walaupun berhadapan dengan sepak terajang perniagaan yang kadangkala kejam.  Malangnya, ada juga yang kecundang.  Bangkrap, hutang bertimbun walaupun perniagaan tak menjadi, gulung tikar dan macam -macam lagi.  Tapi adakah kecundangnya mereka disebabkan tak pandai menguruskan perniagaan atau kurang pandai mengurus pelanggan?
Saya bukan ahli perniagaan, cuma pelanggan biasa dan tulisan saya ini mungkin hanya keluhan seorang pembeli yang agak terkilan dengan peniaga bangsa sendiri.  Nak maju dan mengharapkan pelanggan sebangsa menyokong produk mereka tapi pada masa yang sama kurang pandai menghargai pelanggan mereka sendiri.  Dah banyak kali kena.  Kat bawah saya tulis beberapa situasi ringkas yang pernah saya alami dan anda nilailah sendiri.
Ada sekali tu pergi ke kedai motor.   Tayar motor kawan saya pancit dan kami pun singgah di sebuah kedai melayu ni.  Boleh tahan lama jugaklah menunggu tanpa dilayan siap berapa kali keluar masuk kedai.  Padahal ada je nampak pekerjanya yang lain lepak kat dalam tu.  Kalau sibuk sekali pun, sapaan tunggu kejap pun dah cukup bagus.  Tapi masih lagi diam membisu dan kitorang pulak yang kena buka mulut lepas lama menunggu.
Pada masa yang lain, saya ke kedai cina yang terletak berhampiran untuk tukar minyak hitam motor yang dah cukup 2000km ni.  Saje je singgah di situ untuk melihat perbezaan jika ada. Baru tongkat motor pekedai dah tanya dah apa yang dia boleh tolong.  Walaupun saya nampak pada masa yang sama dia sibuk membetulkan motor lain.  Masa survey nak beli motor,  diberi air mineral percuma pulak lagi ketika sedang membelek motor yang berkenan di hati.
Keadaan yang hampir sama berlaku masa nak betulkan laptop kat Plaza Alam Sentral.  Dah berdiri depan dia pun boleh buat dek je layan main game sambil hisap rokok.  Sangat tak berdisiplin dan tak hormat pelanggan langsung.  Tanya pun jawab acuh tak acuh pasal syok sangat main game dia tu sampai panas hati dibuatnya.
image
Dua benda tadi adalah sebahagian daripada apa yang pernah saya lalui bila berurusan dengan peniaga melayu.  Ada banyak lagi tapi cukuplah untuk kali ini.  Lagipun bukan niat tulisan entri ini untuk menghentam, cuma menegur apa yang kurang supaya dapat diperbetulkan.
Nampak berbeza bukan peniaga melayu dengan peniaga cina?  Tapi tak dinafikan ramai yang bagus, sukses dalam perniagaan dan pada masa yang sama sangat peka dengan pelanggan walaupun hanya jual ais krim kat pasar malam.  Ya hanya di pasar malam.  Jual benda simple.  Tapi kerana interaksinya yang baik dan pandai mengambil hati pelanggan membuatkan saya nak beli ais krim yang dia jual setiap kali ke pasar malam.  Jika kita rasa selesa tak mustahil kita boleh jadi pelanggan tetapnya walaupun tanpa sengaja.
Mungkin antara penyebab kegagalan perniagaan orang melayu bukan kerana kelemahan pengurusan perniagaan atau pun sabotaj daripada pihak luar semata, tapi mungkin juga kerana kurangnya mereka menghargai pelanggan mereka sendiri.  Kalau bukan pelanggan yang beli siapa lagi betul tak?  Islam sendiri pun dah ajar bagaimana nak bermuamalat dengan sesama manusia tapi kenapa kita masih tertinggal di belakang peniaga bukan Islam?  Sila fikirkan…
Sesiapa yang agak-agak terasa tu tolonglah ubah perangai cepat-cepat.  Contohi mereka (orang cina) dan berusaha untuk menjadi lebih baik daripada mereka.  Di Malaysia, pasaran pengguna melayu ni sangat besar dan jika dieksploitasi dengan betul, tak mustahil akan memberikan pulangan yang baik kepada peniaga melayu itu sendiri.
Wallahualam… ;-)

Tuesday, June 28, 2011

Aku Dah Buat Ni 10 Tahun


Orang Cina & Bisnes : Pt. 4

KeusahawananDecember 2nd, 2008
Kali ini saya ingin sentuh pula tentang budaya orang Cina yang menjalankan bisnes di rumah atau homebased business.
Jika akhir-akhir ini baru sahaja kita dengar istilah bekerja atau bisnes dari rumah, terutamanya sejak meledaknya era MLM dan juga perniagaan di internet… sedarkah kita bahawa istilah tersebut sebenarnya sudah lama sebati dalam masyarakat Cina?
Kalau kita ingat, sejak zaman sebelum merdeka lagi banyak rumah kedai 2 tingkat dibina di pekan kecil atau bandar-bandar besar. Bangunan kedai ini akan didiami keluarga Cina ditingkat atas manakala bahagian bawahnya tentulah dijadikan ruang utama bisnes milik keluarga berkenaan.
Tak kira bisnes apapun… kedai kopi, kedai runcit, kedai basikal, kedai ubat, kedai empat nombor ekor dan sebagainya… disitulah kitaran kehidupan mereka sekeluarga. Maknanya disitulah mereka mencari rezeki dan disitulah juga mereka sekeluarga tinggal membesarkan anak-anak mereka. Hidup mati dan susah senang mereka… di situlah tempatnya.
Berbeza dengan orang Melayu, menjadikan rumah sebagai markas bisnes masih lagi perkara asing. Entah macam mana, entah siapa yang menentukannya… seolah-olah ada garis pemisah antara rumah dan tempat mencari rezeki.
Sebaliknya bagi orang Cina, mereka bijak menggunakan ruang kediaman mereka sebagai tempat mencari rezeki. Jika kita ke kawasan perkampungan atau perumahan Cina di Jinjang, Balakong, Kepong, Cheras dan seumpamanya, kita akan dapat lihat ramai yang menjalankan perusahaan di belakang rumah sahaja!
Bagi yang telah membaca buku Menjejak Jutawan Senyap tulisan Chef Li, pasti anda pernah membaca mengenai perusahaan orang Cina di rumah ini. Buku ini dengan jelas menerangkan perbezaan peralatan dan isi rumah antara orang Melayu dan Cina.
Memang benar seperti dakwaan Chef Li… rumah orang Cina pasti terdapat peralatan dan ruang khas yang menghasilkan pendapatan. Sebaliknya rumah orang melayu sarat dengan perabot dan peralatan elektronik berasaskan hiburan semata-mata.
Namun, kini arus perubahan semakin kelihatan dikalangan orang melayu. Dah ramai bisnes dari rumah sahaja seperti bisnes kuih, nasi lemak, katering, jahitan, khidmat jagaan bayi hinggalah kepada bisnes MLM, insurans, saham amanah dan juga bisnes di internet! Bahkan di kawasan luar bandar, orang melayu juga sudah giat menjalankan bisnes makanan ringan dan  kraftangan.
Kita kena berubah. Tak salah kita tiru perkara yang baik daripada kaum lain asalkan ia membawa perubahan dan kemajuan positif demi masa depan anak-anak kita nanti.

Dapat Order Nasi Lemak 3000 Bungkus

Aku frust sebab tak dapat nak commit utk supply 3000 bungkus nasi lemak yg sepatutnya dihantar pada hari Sabtu (2/7/11).  Ini adalah salah satu function yg dikendalikan oleh mentor aku di KL.

2 org staff aku yg otai tak dapat hadirkan diri pd masa tenaganya amat diperlukan.  Kebetulan kedua-dua mereka ada urusan keluarga yg tak dapat dielakkan.

Aku tetap bersyukur...pasti ada hikmahNya yg tersirat,  aku tak dapat rezeki ni.

Alhamdulillah.

Bisnes Nasi Lemak Lagi!

KeusahawananInspirasiIdea BisnesJune 12th, 2008
Dalam post terdahulu, saya telah bercerita sedikit mengenai betapa ‘masyuknya’ bisnes gerai nasi lemak berdasarkan pengalaman beberapa hari bantu mertua dengan bisnesnya. Apa tidaknya, saya jadi tukang bungkus dan juruwang… lenguh tangan ini membungkus nasi lemak dan lenguh juga kira duit!
Itu cerita mertua saya yang telah berkecimpung dalam bisnes nasi lemak sejak 20 tahun yang lalu. Orang lama, banyak pengalaman! Kini, saya sambung kisah kejayaan buat duit hasil bisnes nasi lemak juga, tetapi lain sedikit cara dan kaedahnya!
Nasi Lemak Bungkus
Dalam sibuk-sibuk bantu mertua, saya berpeluang bertemu dan berkenalan dengan rakan-rakan mertua yang rata-ratanya warga emas yang datang berkumpul (melepak?) berhampiran gerai mertua saya. Biasalah… berkongsi cerita pasal agama, politik, harga minyak naik, anak cucu dan sebagainya. Dah pencen, nak cerita apa lagi… ye tak?
Salah seorangnya adalah Pak Din yang menurut mertua saya adalah tokey besar! Mertua saya sempat menunjukkan rumah Pak Din yang terletak tidak jauh dari situ. Wah! Hebat! Tak tahulah bagaimana rupa dalamannya tetapi dari luar ia kelihatan mewah!
Risik punya risik, rupa-rupanya Pak Din sekeluarga juga bisnes nasi lemak tetapi bukanlah seperti mertua saya yang membuka gerai. Sebaliknya Pak Din sekeluarga hanya mengusahakan bisnes nasi lemak bungkus sahaja. Macam mana tu?
Begini… setiap hari Pak Din dan ahli keluarganya akan memasak dan menyediakan 2000 bungkus nasi lemak. Semua kerja-kerja memasak dan membungkus ini dilakukan di ruang khas di rumahnya sendiri dengan dibantu oleh krew seramai 7 orang yang terdiri daripada anak-anak dan jirannya.
Istimewanya, mereka tak perlu keluar untuk menjual nasi lemak tersebut. Kesemua nasi lemak yang telah siap dibungkus itu akan diambil sendiri oleh para pelanggannya yang terdiri daripada pengusaha restoran cina dan mamak!
Fakta menarik: Pak Din hanya mempunyai 5 pelanggan sahaja iaitu pengusaha restoran cina dan mamak tadi. Sebelum subuh, mereka akan datang sendiri ke rumah Pak Din untuk mengambil bekalan nasi lemak bungkus dengan van masing-masing.
Khabarnya Pak Din menjual nasi lemak yang siap dibungkus itu pada harga 80 sen dan ia akan dijual semula oleh pengusaha restoran pada harga RM1.30. Jadi kiralah pendapatan kasar harian Pak Din:
2000 bungkus nasi lemak x 80 sen sebungkus = RM1600 sehari!
Katalah kos beras, bahan masakan dan upah pekerja memakan 50% daripada jumlah tersebut, ini bermakna Pak Din dapat income bersih RM800 sehari!
Hmm… macam-macam cara kita boleh cari rezeki di bumi Allah ini. Terpulanglah kepada kita cara mengusahakannya. Bak kato oghang kampung den, si Nabil tuu… “lu pikirlah sendiri… assalamualaikum!”

Sunday, June 26, 2011


Malaysia Foods: Nasi Lemak

by fauziibrahim on 06/04/11 at 1:36 pm

Would you like to know about Malaysia? Lets start with the famous foods. This time I choose to share about Nasi Lemak.

If you are travel to Malaysia, I would like to recommend to you to try all the local foods because most of it you will never get it else where.
Lets us start with “Nasi Lemak” or Coconut Rice which is one the famous local cuisine.
You can refer to the photo above. Nasi Lemak is rice cook with coconut milk and normally serve with spicy chilly, fried anchovie, boild egg and sometime with cucumber and fried peanuts. Traditionally it will be serve on banana leave.
Here are how normally it been wrapped with Banana leaf.
How about the taste? It is mix of creamy, sweet, salty and spicy. Some tourist start to fall in love with it but scared that their calories would goes sky high because of the coconut. Nit to worry if you take it one a while it will not affect you.
Look yummy right? So when would be your trip to Malaysia? I recommended that you shouldn’t miss the opportunities to try it.By the way, normally Nasi Lemak is served during for breakfast. How much it will cost you? It is depending where do you buy it.It can start from RM1 to RM3.
Would like to know more about Malaysia and Malaysia foods? stay with me… Add me a friend.


Read more: http://trifter.com/asia-pacific/malaysia-foods-nasi-lemak/#ixzz1QS2tDlUA

Friday, June 24, 2011

Orang Kita Boleh Berniaga


Sapa Kata Kita Tak Boleh Berniaga?

Salam para readers sekalian…

Hari ini Chip nak bercerita pasal perniagaan. Ramai org bila bercerita pasal perniagaan..mereka akan mulakan berfikir macam mane nak cari modal..aku ni minat ke x berniaga ni..dan ade jgk sesetengah org bila fikirkan tntg ssh nya berniaga mula la give up terus dalam perniagaan..

Tahukah anda mengapa Bangsa Cina cukup terkenal dgn bangsa yang sanggup berniaga daripada kerja makan gaji? Maaf Chip bukan nak merendahkan org2 yg makan gaji tp cuma nak buat perbandingan. Bangsa Cina tahu bahawa apabila mereka berniaga mereka dapat pendapatan yang lumayan, memberi peluang kepada bangsa sendiri untuk mendapatkn pekerjaan, dan yg penting sekali tidak secara langsung mereka dapat mengawal Ekonomi sesebuah negara!..

Ok la..tanpa Chip melengahkan masa, Chip akan ceritakan bagaimana untuk memulakan perniagaan tanpa modal atau dengan menggunakan modal yang rendah.

Modal Rendah.

1. Baik saya ceritakan pengalaman saya kepada anda semua. Tahukah anda, saya memulakan perniagaan dengan hanya bermodalkan RM20!.. Tak percaya?. Saya memulakan perniagaan saya dengan hanya menjual makanan ringan didepan sekolah..Ketika itu saya tawakal kepada Allah. Selapas saya menamatkan pengajian saya di Universiti, Malaysia mengalami krisis dimana ketika itu banyak kilang2 yg membuang pekerjanya. Saya ketika itu baru je lepas grad. Lama saya jd penganggur. Duit poket saya ketika itu hanya tinggal RM50. Saya tawakal, saya terus memulakan perniagaan itu. Alhamdulillah..saya berjaya..sehingga ketika itu sampai saya dh perlu bermodalkan sehingga RM400! So, perkara itu boleh terjadi.


2. Kalo tak mahu modal besar boleh memulakan perniagaan menjual nasi lemak…modalnya hanya sekitar RM 100. Nasi lemak itu kita hantar ke kedai yg ramai org. Janji nasi lemak kita sedap. Pasti akan laku..

3. Menjual barangan packing semula. Modalnya hanya sekitar RM250. Caranya dengan membeli kerepek, kacang2, dan lain2 dlm kuantiti borong. Kemudian kita pack semula dengan pack yg kecil. Kemudian hantar ke kedai2 runcit, kedai makan, restoran dsb.
Bolehkan kalau mahu berniaga. Baik Chip ceritakan pula perniagaan yang tidak memerlukan modal.

1. Jadi broker. Ya, anda boleh jd broker rumah, rumah sewa, penyewa rumah, kereta dan bermacam lagi. Caranya dengan hanya bermodalkan air liur sahaja. Baik Chip berikan satu contoh, jika anda ingin menjadi broker rumah sewa, anda cari sahaja dimana rumah yang mahu di sewa. Kemudian jumpa dengan tuan rumah dan nyatakan kita ingin menjadi broker kepadanya. Apabila tuan rumah setuju. Kita letakkan syarat. Jika kita berjaya mencari penyewa rumah itu, kita akan mengambil sewa bulan pertama sebagai komisen. Jika tuan rumah setuju, kita dah boleh iklankan rumah itu di internet, dengan penyampaian mulut ke mulut, dan pelbagai cara lagi. Chip pernah buat perniagaan ini. bulan pertama Chip pernah dapat sehingga RM 500 sebulan.

2. Jual ilmu. Kadang2 ilmu yang kita ada x semestinya org lain ada. Cuba fikirkan, jika kawan2 ingin bertanya kepada kita, apa topik selalu di tanyakan. Gunakan platform itu. Caranya dengan menulis blog. Tulis kan setiap ilmu yg kita ada itu di blog..buat duit dengan blog ini ada banyak cara. Nanti saya ceritakan dalam bab yg lain.

3. Membuat perniagaan perkhidmatan. Perniagaan ini sememangnya tidak memerlukan modal. Jika tahu caranya, anda boleh mendpt keuntungan sehingga beribu2 ringgit. Banyak perkhidmatan yang boleh kita buat. Cuma perlukan idea dan ilmu sahaja. Contoh yang boleh Chip bagi adalah seorang kenalan Chip ini. Dia membuat perkhidmatan memperbaharui cukai jalan. Pendapatannya boleh mencecah sehingga Rm2000 sebulan!

Banyak lagi sebenarnya. Tapi setakat ini, cuma ini sahaja Chip ingin kongsikan. Apa pun jua, tiada alasan untuk tidak berniaga. Ingatlah, bidang perniagaan ini adalah sunnah. Rasulullah memang menggalakkan umatnya berniaga kerana Rasulullah sendiri pun berniaga dan berniaga ini boleh mengeratkan lagi perhubungan sesama Islam. Percayalah….

rujukan:www.chipzine.co.cc

Thursday, June 23, 2011

Another Great Story On Nasi Lemak


My own experience
When we close our eyes
And imagine
Food,
Glorious good....
Hot sausage and mustard..
Remember those words from the movie, Oliver?
When I think of Malaysia, I think about all those glorious food.
The varieties,
The spices,
The texture,
The fragrance,
Everything!
Malaysia in brief
Malaysia is a country with three major diverse cultures. They are 51% Malays, 24% Chinese, 11% various indigenous groups, 7% Indians and 7% that are categorized as others. It is a country that has a population of 28 million people. Its capital city is called Kuala Lumpur. It consists of two regions, the West Malaysia (which was called Malaya years ago by the British) that borders with Thailand and Singapore. The East Malaysia (which is also known as Borneo) that borders with Brunei and Indonesia. English is widely spoken in Malaysia and sounds almost similar to Singlish (Singapore English). The official language of Malaysia is the Bahasa Malaysia, the Malay language which is very similar to the Bahasa Indonesia.
Food in Malaysia: Nasi lemak
Each people group brings out different flavors to the table. There is a huge difference between these people in the way they prepare their food, usage of ingredients and the distinct flavors.
One of the greatest dishes ever created in Malaysia is the nasi lemak. The word nasi in Malay means rice and the word lemak literally translated means fat. It is a dish that originates from the Malay, the largest ethnic group in Malaysia.
Nasi lemak is served all over the country. You can find it in fine exclusive dining room in hotels in large cities. You can also find it in the street corners of a dirt covered road in the villages.
There are many varieties to this dish but the basic ingredients are still the same through the centuries. The basic ingredients are:
Rice cooked in coconut milk
Screwpine leaves or known locally as pandan leaves
Anchovies
Cucumber
Roasted peanuts
Boiled eggs
Chili paste (or sambal in Malay)
The chili paste is where the variation begins. Each family has passed down their own secret spices to the chili paste. It is the chili paste that sets the mark for the best rated nasi lemak.
Traditionally, nasi lemak is served on a banana leaf. When rice is served hot on a banana leaf, it gives out a unique fragrance to the rice. Can you imagine how eco-friendly and economical this is? Sadly, with modernization and the need for convenience, most nasi lemak are now served in plastic wares and beautiful china.
Although it is a traditional Malay dish, the local Chinese and Indians have improvised the dish to suit their taste. You can find nasi lemak with various vegetables, seafood such as cuttlefish, sundried fish, salted fish and shell fish, fried chicken, curry chicken, sausages and mutton and goat curry.
Nasi lemak is served at all times of the day in restaurants, hotels and food courts in airports and shopping malls. But the traditional corner food stand, also known as hawker stall in the small villages and little towns still serve it only in the mornings for breakfast.
Food for thought
When in Malaysia be very cautious where you eat out. Food comes in different prices and different hygiene standards. If you are not used to having food at a hawker stall, out in the country. Think twice before you try the nasi lemak. Most of them are cooked early in the morning and displayed for a few hours in the open air without refrigeration. Your best bet will be to eat nasi lemak in restaurants, food courts or hotels.
Claudia is a mother of 2, wife and stay at home and work from home mom for 16 years. She desires to see parents stepping up to be their best and raising up a generation of uncompromising, relevant and purposed driven adults. She believes traveling, volunteering and learning another language in addition to English are important tools for educating children.


Article Source: http://EzineArticles.com/5890496

Nasi Lemak Sumber Rezeki


Raised on love and nasi lemak

By DURIE RAINER FONG
durie@thestar.com.my


KOTA KINABALU: Rusnih Sarudin, 50, raised her children on love and nasi lemak after her husband died eight years ago.
She had thought it was the end of the world when hubby Shamsuddin Saidin, a former policeman, succumbed to lung cancer.
But looking at her four children, who needed her motivation and support, she was determined to give them the best education and a much better life than they had ever had before.
Putting aside her own woes, she took on the challenge to see them all through school with the talent she has best . . . selling nasi lemak.
Extra hands: Rusnih (right) being helped by her two workers Siti Ghani, 60, (left) and Siti Norfaradilah Kadir, 20, at her home in Petagas, Kota Kinabalu. – NORMIMIE DIUN / The Star

Wednesday, June 22, 2011

Kantin Sekolah Tanpa Nasi Lemak



1. Bila surat khabar dan tv cakap bila kantin sekolah dah tidak dibenarkan untuk menjual minuman dan makanan ringan termasuklah nasi lemak. Aku terus tersentap. Tambah lagi, nasi lemak dikatakan punca masalah obesiti atau kegemukan dikalangan pelajar sekolah. Terus aku pandang tv dan dengar berita tu betul-betul. Antara statement paling bangang yang pernah aku dengar sejak 26 tahun ni. Aku teringin nak jumpa dengan mangkuk-mangkuk yang buat kajian tentang nasi lemak ni..

2. Siapa setuju yang dengan makan nasi lemak sahaja akan membuatkan pelajar sekolah akan jadi gemuk? 99% akan angkat tangan macam usup wilcha.

3. Kalau seseorang tu gemok dan debab, siapa yang patut disalahkan? Orang pertama. Orang gemuk tersebut. Orang kedua. Mak dan abah orang gemuk tadi.

4. Jadi, adakah salah pihak kantin sekolah menyediakan nasi lemak? 100% tak salah.

5. Bagi bukti kukuh bahawa hanya dengan makan nasi lemak sahaja akan menjadikan seseorang itu gemuk. Bagi bukti kukuh untuk setiap bahan yang digunakan dalam pembuatan nasi lemak. Secara logiknya, mustahil. Sebab apa? Kita bukan nasi lemak setiap masa. Banyak faktor yang boleh menyebabkan seseorang itu jadi gemok. Malas bersenam, tak kawal makan dan faktor keturunan. (Ye ke?)

nasilemakdiharamkan Kantin sekolah tanpa nasi lemak.


6. Dari darjah satu, aku makan nasi lemak hampir setiap hari kat sekolah. Sampai berpindah sekolah baru pun, nasi lemak tetap jadi ruji makanan aku ketika disekolah. Begitu juga ketika di universiti. Aku tak gemuk pun. Berat aku ketika tahun terakhir di UMS adalah 55 kilogram bagi seorang yang mempunyai ketinggian 165 cm. BMI pun ok. Aku tak gemok. Mak aku siap marah aku sebab ingat aku tak makan masa kat Sabah. Cuma sekarang aje, berat tu naik banyak. Haha..

7. Aku seorang pemakan nasi lemak yang tegar. Aku tak malu mengaku. Yang pasti, nasi lemak bukan sebab utama untuk seseorang jadi gemok.

8. Mungkin pada tahun 2040 nanti, nasi lemak dah tidak dibuat secara tradisional. Nak makan nasi lemak. Pergi kedai. Order nasi lemak. Dapat satu kapsul. Semua intipati nasi lemak, bau dan rasa, kita akan dapat rasa selepas menelan kapsul tersebut. Gila. Itu teknologi alien planet Zargos.

9. Siapa yang tak suka makan nasi lemak?

10. Aku tak dapat bayangkan kantin sekolah tanpa nasi lemak. Ahh, memang tak boleh.

Nasi Lemak Citarasa Rakyat Malaysia


NASI LEMAK, OUR NATIONAL DISH

Nasi lemak with sambal, fried ikan bilis, chicken, cucumber slices and egg.Does Malaysia have a national dish? No authority or national agency has yet come forward to set things in stone, but by default, that honour would have to go to nasi lemak. Simply rice cooked in coconut milk (knotted pandanus leaves and even ginger or a stalk of lemon grass may be tossed into the pot to add fragrance), imparting a creamy texture to the grains, nasi lemak is available on almost every street corner and in almost every local-themed restaurant, served with everything from chicken to beef to cuttlefish. It can be eaten at any time - breakfast, second breakfast, elevenses, lunch, tea, dinner, supper, post-boozeup - and the mingling of flavours and textures (creamy, hot & spicy, crunchy, nutty, etc) makes it simply - sheer ambrosia.
Essential condiments:
Fried ikan bilis (anchovies)
Fried peanuts
Cucumber slices
Wedges of hardboiled egg (variations: fried eggs, or slices of omelette)
Sambal (a kind of cooked chili paste, plain with onions or with ikan bilis too)
Extras:
Chicken curry or rendang
Beef curry or rendang
Mutton curry or rendang
Cuttlefish sambal or curry
Chicken liver and gizzard curry
Fried chicken
Fried cow lung (paru)
Begedil (potato cutlets sometimes mixed with minced meat)
Dried prawns sambal (some non-halal outlets cook this with minced pork)
Cockles in sambal
Stewed kangkong (water spinach)
Nasi lemak with sambal, fried ikan bilis, chicken, cucumber slices and egg.Nasi lemak bungkus: "Bungkus" is Bahasa Melayu for "pack" or "wrap" and this is exactly what you get here - a simple pre-packed serving of nasi lemak topped with sambal, a sprinkling of fried peanuts and ikan bilis, sliced cucumber and a wedge of hardboiled egg. Typically costing RM1 to RM2, depending on the amount of rice and the quantity of condiments that accompany it. Many street vendors even toss in a plastic spoon to eat it with, so you can just dispose of everything after you've fed. NLB is mostly sold by street vendors, although lately it is not unusual to find it in delis, bakeries and even at the food counters of some supermarkets. Sometimes it's sold pre-packed in microwaveable plastic containers with chicken or beef rendang for a little extra, say between RM3 and RM5 per pack.
Street vendors dealing in NLBTO.Nasi lemak bungkus 'to order': Street vendors dealing in NLBTO typically set up a table on a street corner somewhere, and spread various pots and plastic containers out in front of them.A large wooden tub or insulated plastic pail contains the rice while the pots and containers will hold an assortment of condiments, rendang (a dry, spicy meat dish), curries, sambal and boiled or fried eggs.
Customers can just come up, pick what they want to accompany the nasi lemak, and the vendor will pack it all neatly in a paper wrapper. A typical NLBTO can cost from RM2 (plain with no meat) to RM4 or RM5 (with one type of meat and a fried egg). If you pick more to pack, expect to pay more too. Nasi lemak a la carte: Sold at restaurants and hotel eateries, and served with most of the ingredients as described above, except a little more pricey than if purchased at streetcorners. Prices range from RM3 to RM6 a plate (if you eat it at a coffeeshop or non-airconditioned restaurant); and upwards of RM8, ranging as high as RM15 to RM20, as you progress up the poshness pole.Nasi lemak a la carte.For information & booking visit www.langkawi-insider.com
Malaysia